Tuesday, July 14, 2009

mahu tak mahu

ketika sedang berjalan jalan di http://waniardy.com/, banyak entrynya yang buatkan terdiam seketika. yang di bawah adalah sebahagian dari entry beliau yang membuatkan hati dan perasaan aku rasa sedap sangat bila baca:

Mahu tak mahu
kita sebenarnya sepapan suaigambar
cantuman keping-keping setiap orang yang menghinggapi kita
cantik atau hodoh mana pun mereka
mereka telah sempurnakan kita.

Saya tulis begini sebab tiba-tiba saya terfikir tentang orang-orang yang kita suka dan orang-orang yang kita kurang suka. Bila seseorang buat sesuatu yang kita kurang suka, biasanya kita akan pujuk diri: ah, buat bodoh je. Tapi untuk tak melatah- sebenarnya adalah satu cabaran yang paling besar, especially if the person matters to us.

It’s hard to pretend like we’re not affected when we really are.
Eh. Susah rupanya nak buat bodoh dan jadi macho.
I believe when things get too hard, what we should do is go back to the foundation. Bila sampai point yang kita rasa tak boleh blah (atau terma ekstrimnya: fucked up) dengan seseorang, try to remember the good things. The good traits of the person. The good times spent together. And remind yourself of how you used to feel for that person and what made you felt that way. Kalau dia teruk sangat, takkanlah dia boleh terlekat dengan kita kan?

People change, yes. But you can’t change the fact that they are, indeed, a piece of you. Bukan macam kulit ular, boleh salin-salin. Bukan macam daki, boleh tanggal-tanggal. You can decide how to deal with it, though. Kalau kita dah decide dia hodoh, hodohlah dia. Kalau kita decide dia cantik, cantiklah dia. It’s all in the mind. Cakap memang mudah. Fikir negatif, lagi jalan mudah.




munee.nmz.2015.mahu tak mahu.
kata wani ardy dalam salah satu entrynya. yeahh, aku setuju sangatt. cukuplah setiap hari kita imbas semua yang pernah terlekat dengan kita yang sah2 saampai bila2 pun tak akan lupa. sekadar bagi mengingati orang orang yang pernah terlekat dengan kita, salah satu cara macam di atas elok juga. kira okay dan baik la tu. haha

kagum dengan waniardy. puisi dan sajaknya ternyata membuka mata dan hati juga. merangkumi pelbagai bicara. menjengahkan kehidupan dari pandangannya.

4 comments:

MuhIy mEnuLis said...

demi malam yang sentiasa menemani siang..
yg tiba di kala matahari menyembunyikan dirinya
dan memberi ruang pada sahabatnya pula untuk berbicara menggantinya
dan bulan akan terus sentiasa bersama kita
dengan keagungan ciptaan Nya
bersyukur kita kerana masih lagi ada dunia


hasil nukilan...bdk ym..huhu
hebat!!salut habis..mantap..mmg bes

nmz_7890 said...

pergh,mantap ayat tuh..best gak dgr.sapa tuh..hahahahaha

MuhIy mEnuLis said...

aku la yg cipta tuh
ngeh2

nmz_7890 said...

wah,ye ke.ingatkan tajuk je.huahahaha..